zdrowy krem czekoladowy
Uwielbiasz krem czekoladowy i zawsze masz go w kuchennej szafce? Następnym razem, gdy będziesz smarować pieczywo Nutellą lub podobnym kremem, zerknij na jego skład. Nie chodzi o kolorowe napisy, które producent umieszcza na etykiecie („bez konserwantów”, „bez cukru” itp.), lecz o składniki, które zostały wykorzystane do produkcji kremu. Prawdopodobnie słyszałeś/słyszałaś już o problemach firmy Ferrero… Boisz się, że twoja ukochana Nutella zniknie ze sklepowych półek? Uwielbiasz czekoladowe kremy, ale nie chcesz się truć? Wypróbuj zdrową alternatywę! W tym tekście zdradzam przepis na zdrowy krem czekoladowy.

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) fatalnie ocenia wpływ oleju palmowego na nasze zdrowie. W słoiku Nutelli jest go 32 procent. – gloswielkopolski.pl

Gdy nachodzi ochota na czekoladę, warto postawić na taką, która poza walorami smakowymi ma także wartości odżywcze. Albo taką, która odmładza… (Estechoc – czekolada, która odmładza) W tym tekście proponuję przepis na zdrowy krem czekoladowy, którego składniki są dość nieoczywiste… Na zdjęciu pojawiło się trochę mniej zdrowe zastosowanie kremu – rok temu z okazji Dnia Pluszowego Misia przygotowałam z nim taką kanapkę!

PRZEPIS NA ZDROWY KREM CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

duże, bardzo dojrzałe awokado
dwa duże, dojrzałe banany
1-2 łyżki kakao
(1 łyżka miodu)

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. I to by było na tyle. Ewentualnie, jeśli jesteś takim samym czekoladoholikiem, jak ja – dodaj więcej kakao.

Domowy krem czekoladowy należy przechowywać w szklanym słoiczku, ale gwarantuję, że zbyt długo nie postoi w lodówce. Nie chodzi nawet o to, że może się popsuć. Po prostu nie ma nawet takiej możliwości. Jest tak pyszny, że zniknie w mgnieniu oka. Smacznego!
Robiłeś/robiłaś kiedyś krem czekoladowy z awokado?
CzekoAda na gorąco:

11 thoughts on “Przepis na zdrowy krem czekoladowy”

  1. No i pięknie Ci za ten przepis dziękuję, bo mam w domu dwa małe łasuchy, co to naleśnik tylko na słodko wcisną. Zapomnij o naturalnych, robionych własnoręcznie dżemach. Ma być czekoladowo i już. Więc będzie 🙂

  2. Nie twierdzę, że to nie jest dobre, ale uważam, że podawanie takiego przepisu jako „zamiennik Nutelli” jest baaardzo naciągane. Banan i awokado zmieszane z kakaem nie smakują Nutellą. Nie smakują nawet podobnie do Nutelli. To jak twierdzić, że tofu smakuje jak mięso, bo też jest źródłem białka. To nie zmienia faktu, że tofu może być smaczne, ale samo w sobie jest po prostu nieprawdą. Tak samo tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *