zdrowy krem czekoladowy
Uwielbiasz krem czekoladowy i zawsze masz go w kuchennej szafce? Następnym razem, gdy będziesz smarować pieczywo Nutellą lub podobnym kremem, zerknij na jego skład. Nie chodzi o kolorowe napisy, które producent umieszcza na etykiecie („bez konserwantów”, „bez cukru” itp.), lecz o składniki, które zostały wykorzystane do produkcji kremu. Prawdopodobnie słyszałeś/słyszałaś już o problemach firmy Ferrero… Boisz się, że twoja ukochana Nutella zniknie ze sklepowych półek? Uwielbiasz czekoladowe kremy, ale nie chcesz się truć? Wypróbuj zdrową alternatywę! W tym tekście zdradzam przepis na zdrowy krem czekoladowy.

Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) fatalnie ocenia wpływ oleju palmowego na nasze zdrowie. W słoiku Nutelli jest go 32 procent. – gloswielkopolski.pl

Gdy nachodzi ochota na czekoladę, warto postawić na taką, która poza walorami smakowymi ma także wartości odżywcze. Albo taką, która odmładza… (Estechoc – czekolada, która odmładza) W tym tekście proponuję przepis na zdrowy krem czekoladowy, którego składniki są dość nieoczywiste… Na zdjęciu pojawiło się trochę mniej zdrowe zastosowanie kremu – rok temu z okazji Dnia Pluszowego Misia przygotowałam z nim taką kanapkę!

PRZEPIS NA ZDROWY KREM CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

duże, bardzo dojrzałe awokado
dwa duże, dojrzałe banany
1-2 łyżki kakao
(1 łyżka miodu)

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. I to by było na tyle. Ewentualnie, jeśli jesteś takim samym czekoladoholikiem, jak ja – dodaj więcej kakao.

Domowy krem czekoladowy należy przechowywać w szklanym słoiczku, ale gwarantuję, że zbyt długo nie postoi w lodówce. Nie chodzi nawet o to, że może się popsuć. Po prostu nie ma nawet takiej możliwości. Jest tak pyszny, że zniknie w mgnieniu oka. Smacznego!
Robiłeś/robiłaś kiedyś krem czekoladowy z awokado?
CzekoAda na gorąco: