domowe czekoladki
Póki sama nie spróbowałam ich zrobić, myślałam, że to niezwykle skomplikowana sprawa. Okazało się, że najtrudniejsze w przygotowaniu domowych pralinek jest znalezienie odpowiednich foremek. Cała reszta jest dziecinnie prosta! Oto prosty, uniwersalny przepis na domowe czekoladki! Oczywiście, jest cała masa przepisów na czekoladki, ale na początku sama gubiłam się w ilości wariacji na temat pralinek. Proponuję zacząć od czegoś prostego. W przypadku tego przepisu po prostu nie ma szans, że coś się nie uda.

Uniwersalny przepis na domowe czekoladki

Potrzebne będą:

  • foremka na czekoladki
  • czekolada deserowa/mleczna/gorzka
  • dowolne nadzienie (np. masło orzechowe/Nutella itp.)

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Na garnuszku z gotującą się wodą stawiam miseczkę z dwiema połamanymi tabliczkami czekolady. Czekolada rozpuszcza się pod wpływem pary. Gdy jest już w postaci płynnej, napełniam nią foremkę, smarując dokładnie każdy brzeg. Każde wgłębienie powinno być wypełnione mniej więcej do połowy. Zanim odstawię foremkę do lodówki, pozbywam się z czekolady pęcherzyków powietrza, delikatnie uderzając foremką o blat. Korpusy powinny chłodzić się w lodówce przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie i nie pozwól, by reszta czekolady zastygła. Gdy korpusy czekoladek stwardnieją, wypełnij je łyżeczką nadzienia i zalej resztą płynnej czekolady. Ponownie postukaj foremką o blat i odłóż ją do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie możesz już pękać z dumy i wrzucać zdjęcia na fejsa z hashtagiem #czekoada, żebym i ja pękała z dumy, że ktoś skorzystał z mojego przepisu. Smacznego!

CzekoAda na gorąco:

FACEBOOK II INSTAGRAM II SNAPCHAT II TWITTER II YOUTUBE