brownie z fasoli z czekoladową odżywką białkową

Fasola w słodkich wypiekach? Muszę przyznać, że miałam wątpliwości co do wszechobecnych zachwytów, jakie zbiera brownie z fasoli. Żadne argumenty do mnie nie przemawiały, więc postanowiłam przekonać się sama. To nie była miłość od pierwszego upieczenia. Gdy skorzystałam z przepisu, w którym jedyną „osłodą” były dwa banany, fasola była wyczuwalna, a ciasto zjadliwe, ale gorzkie. Wystarczyło trochę zepsuć skład, by wszystko rewelacyjne ciasto, które znika natychmiast.

Brownie z fasoli z czekoladową odżywką białkową

brownie z fasoli z czekoladową odżywką białkową

Potrzebne będą:

– 2 puszki czerwonej fasoli,
– 4 jajka,
– 2 banany,
– 3 łyżki kakao,
– 3/4 szklanki cukru
– 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka czekoladowej odżywki białkowej
– 3 łyżki oleju kokosowego

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Przepłukuję fasolę i przesypuję ją do miski. Dodaję banany, olej, jajka, kakao, odżywkę, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie miksuję blenderem. Masę przelewam do keksówki lub silikonowej formy w kształcie serca! Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na minimum czterdzieści minut, maksimum godzinę. Po tym czasie możesz już pękać z dumy i wrzucać zdjęcia na fejsa z hashtagiem #czekoada, żebym i ja pękała z dumy, że ktoś skorzystał z mojego przepisu. Smacznego!

Lubisz brownie z fasoli?

CzekoAda na gorąco:

FACEBOOK II INSTAGRAM II SNAPCHAT II TWITTER II YOUTUBE