domowe czekoladki z Nutellą

Znasz już mój uniwersalny przepis na domowe czekoladki? Na blogu chwaliłam się już swoją ulubioną opcją smakową, czyli pralinki z masłem orzechowym, a tym razem mam dla ciebie przepis na jeszcze bardziej czekoladowe czekoladki!

Przepis na domowe czekoladki z Nutellą

Potrzebne będą:

  • foremka na czekoladki
  • czekolada gorzka
  • Nutella

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Na garnuszku z gotującą się wodą stawiam miseczkę z dwiema połamanymi tabliczkami czekolady. Czekolada rozpuszcza się pod wpływem pary. Gdy jest już w postaci płynnej, napełniam nią foremkę, smarując dokładnie każdy brzeg. Każde wgłębienie powinno być wypełnione mniej więcej do połowy. Zanim odstawię foremkę do lodówki, pozbywam się z czekolady pęcherzyków powietrza, delikatnie uderzając foremką o blat. Korpusy powinny chłodzić się w lodówce przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie i nie pozwól, by reszta czekolady zastygła. Gdy korpusy czekoladek stwardnieją, wypełnij je łyżeczką Nutelli i zalej resztą płynnej czekolady. Ponownie postukaj foremką o blat i odłóż ją do lodówki na kolejne 15 minut. Po tym czasie możesz już pękać z dumy i wrzucać zdjęcia na fejsa z hashtagiem #czekoada, żebym i ja pękała z dumy, że ktoś skorzystał z mojego przepisu. Smacznego!

A dla osób, które nie chcą mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia, polecam zamiast Nutelli wykorzystać jej domową wersję. Na blogu znajdziesz przepis na zdrowy, domowy krem czekoladowy.

CzekoAda na gorąco:

FACEBOOK II INSTAGRAM II SNAPCHAT II TWITTER II YOUTUBE