Wielkanoc najbardziej kojarzy mi się ze zbieraniem czekoladowych jajek w ogrodzie, polewaniem się wodą z dyngusówek-pisanek i… ozdabianiem mazurka! W tym roku na moim stole pojawi się mazurek czekoladowy! Zwykle najwięcej czasu poświęcam na to, by artystycznie wyżyć się bakaliami, a polewa jest moim płótnem! Sekret naprawdę smacznego mazurka tkwi jednak w dobrym, kruchym cieście, więc w tym wpisie podrzucam sprawdzony przepis na mazurka czekoladowego!

Mazurek czekoladowy

Mój mazurek bazuje na przepisie, który znalazłam na Przepisy.pl. Wprowadziłam drobne zmiany, ale na tej stronie wszystko jest jasno rozpisane i możecie od razu pobrać plik pdf z gotową listą zakupów proporcjami składników oraz sposobem przygotowania krok po kroku.

Potrzebne składniki

ciasto:

  • mąka pszenna (200 gramów)
  • cukier puder (50 gramów)
  • masło (100 gramów)
  • jajko (1 sztuka)

polewa i dekoracje:

  • konfitura morelowa
  • śmietanka 30% (150 gramów)
  • czekolada deserowa (200 gramów)
  • masło (20 gramów)
  • ulubione bakalie

Oryginalny przepis znajdziesz tutaj. W moim mazurku pojawiło się zdecydowanie więcej konfitury morelowej niż w przepisie i zmieszałam czekoladę deserową z gorzką. Zrobiłam też podwójną porcję ciasta, by przygotować dwa mazurki.

Przepis na mazurka czekoladowego

Przygotowanie mazurka możecie zobaczyć we vlogu na kanale Mniejsze od trzech. Za wypieki zabrałam się w rodzinnym domu i wraz z moją mamą stworzyłyśmy dwa pyszne ciasta. Krok po kroku bazowałyśmy na tym przepisie (zobacz), ale wprowadziłyśmy drobne zmiany. Wyrobione ciasto chłodziłyśmy trochę krócej i piekłyśmy kilka minut dłużej niż było podane we wskazówkach. Całość poszła bardzo sprawnie i upieczony spód posmarowałyśmy konfiturą morelową, a na nią wylałyśmy polewę czekoladową.

Sposób przygotowania krok po kroku

Przesiewam mąkę i wsypuję do niej cukier puder. Mieszam i dodaję posiekane masło. Zagniatam ciasto, owijam folią i wkładam na kilkadziesiąt minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przenoszę do formy. Wyrównuję boki i nakłuwam spód widelcem. Wstawiam na około 15-20 minut do piekarnika. Wyciągam i odstawiam do wystudzenia.

Podgrzewam śmietankę. Siekam czekoladę i zalewam ją gorącą śmietanką. Czekam, aż czekolada trochę się stopi i mieszam. Dodaję masło i łączę. Odstawiam całość do wystudzenia.

Spód mazurka smaruję konfiturą morelową i pokrywam warstwą czekoladowej masy.

Zabieram się za dekorowanie mazurka!

Dekorowanie mazurka

Jak ozdobić mazurka? Uwielbiam się tym zajmować, mam dużo pomysłów i zwykle trudno mi zdecydować, który wybrać! W tym roku stworzyłyśmy dwa zupełnie różne mazurki. Jeden wygląda trochę jak pisanka i na polewie znalazło się mnóstwo bakalii. Użyłam skórki pomarańczowej, sezamu, suszonych moreli, żurawiny, rodzynków i nasion chia! Drugi mazurek to gniazdko z pastelowymi jajeczkami, które w środku mają orzeszki!

>>Wielkanocne DIY: zajączek ze skarpetki

Planujesz wielkanocne wypieki i chcesz wiedzieć, jak upiec kruche ciasto i jak ozdobić mazurka? Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *